Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Hieronder vind je een overzicht over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek. Dit zijn slechts richtlijnen die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch model dat rekening houdt met de actuele eetgewoonten in Vlaanderen en handvatten geeft om duurzamere keuzes te maken.
Water is cruciaal voor de vochtbalans van je lichaam. Daarom krijgt het voorrang boven alles. | |
Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong met een gunstig effect op de gezondheid:
Kies zoveel mogelijk de weinig of niet-bewerkte versie. | |
Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect op de gezondheid:
Kies ook hier voor de weinig of niet-bewerkte variant. | |
Voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong die mogelijk een ongunstig effect hebben op de gezondheid:
Deze producten bevatten wel nog nuttige voedingsstoffen ( bv. ijzer in rood vlees, vetoplosbare vitaminen in boter). | |
Sterk of ultrabewerkte producten waaraan heel wat suiker, vet en/of zout is toegevoegd en waarvan het ongunstige gezondheidseffect werd aangetoond. Ze zijn van dierlijke of plantaardige oorsprong:
Deze rode categorie staat los van de driehoek. De producten zijn overbodig in een gezond voedingspatroon. Eet ze niet te vaak en niet te veel. |